Η επιδίωξη των γενικών στόχων που περιγράφονται παραπάνω αναπτύσσεται μέσω των ΠΕΔΙΩΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ.
Είναι ένα σύνολο αντικειμένων, καταστάσεων, εικόνων και γλωσσών, που αναφέρονται στα συμβολικά συστήματα του πολιτισμού μας, ικανά να προκαλούν, να διεγείρουν και να συνοδεύουν προοδευτικά ασφαλέστερη μάθηση (National Indications 2012).
Τα πεδία εμπειρίας είναι επομένως εργαλεία προβληματισμού και διαλόγου μέσω των οποίων τα παιδιά εισάγονται σταδιακά στον πολιτισμό, στη συμβολική διάσταση του κόσμου των ενηλίκων.
Τα πεδία εμπειρίας έχουν ως εξής:
Ο εαυτός και ο άλλος
Το σώμα και η κίνηση
Οι ομιλίες και τα λόγια
Γνώση του κόσμου
Έκφραση δημιουργικότητας γλωσσών
ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Για να υποστηρίξει τις διδακτικές δραστηριότητες, κατά το σχολικό έτος 2020/21, υιοθετείται το εγχειρίδιο "Raffaello" 3, 4, 5 χρόνια (επιμ. Raffaello Scuola ").
AΥΤΟΝΟΜΙΑ: Δημιουργώντας μια πλούσια σχέση σε συναισθηματικό επίπεδο, η σωματική και ψυχική αυτονομία του παιδιού, θα ευνοηθεί μέσω ενός περιβάλλοντος που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του..
ταυτοτητα: Επιτρέποντας στα παιδιά να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους θα ξεκινήσει μια διαδικασία κοινωνικοποίησης έχοντας κατά νου ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και διαφορετικό από όλα τα άλλα..
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ: Το σχολείο είναι ένα προκλητικό περιβάλλον για εμπειρίες πάντα νέες, που θα οδηγήσουν το παιδί, μέσω των δραστηριοτήτων που προτείνονται με παιχνιδιάρικο τρόπο, στην απόκτηση της πρώτης «γνώσης»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: το σχολείο, ως σημείο συνάντησης και κοινωνικοποίησης, οδηγεί στην ανακάλυψη των άλλων και των αναγκών τους, της σωματικής και ψυχολογικής ποικιλομορφίας. Τα παιδιά θα κληθούν να δώσουν προσοχή στην οπτική γωνία του άλλου, εκτιμώντας τη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα της πολιτιστικής ταυτότητας μέσω ενός ανοίγματος στην ενσωμάτωση και αναγνώριση της δικής τους κουλτούρας και της κουλτούρας των άλλων
ΤΟ ΤΡΙΕΤΕΣ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:
Το PTOF εμπνέεται από τη θεμελιώδη ιδέα της ιθαγένειας του καθενός και, ως εκ τούτου, το σχολείο δεσμεύεται:
να καλωσορίσει όλες τις ποικιλομορφίες: Η ΥΠΟΔΟΧΗ αφορά κάθε παιδί, βασίζεται σε κοινά κριτήρια και είναι ένα προνομιακό πεδίο σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή έργου
να χτίσει περιβάλλοντα για να είναι τα παιδιά μαζί και να ανακαλύψουν μαζί το ένα το άλλο ενωμένα και ίσα
να αναζητά όλο και πιο αποτελεσματικές στρατηγικές και εκπαιδευτικά εργαλεία
να μην αφήσει στην τύχη τον τρόπο της κατανόησης ενός ενσωματωμένου υπόβαθρου, που φαίνεται σαν «αφηγηματικό υπόβαθρο» κινούμενο από φανταστικό χαρακτήρα που ευνοεί τις συνδέσεις και τη συνύφανση μεταξύ των διαφόρων εμπειριών και δραστηριοτήτων, τον αδιάκοπο κυκεώνα μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.